Brandjes blussen
Brandjes blussen 3

Door Peter de Wild

Wil jij ook graag aan jouw echte werk toekomen? Lees hier onze tips!
In veel bedrijven worden dagelijks dezelfde problemen aangepakt, vaak zonder blijvende oplossingen. Dit herhaaldelijk blussen van "brandjes" ontstaat door een gebrek aan structurele aanpak en inefficiënte processen. Herken je dit? En waarom doet zo’n situatie zich voor?

Brandjes blussen 4

Wij komen bij opdrachtgevers vaak de volgende 3 redenen tegen:

  1. Gebrek aan Root Cause Analysis: Men richt zich vaak op het symptoom in plaats van de onderliggende oorzaak van problemen. Dit leidt tot tijdelijke oplossingen die het probleem niet bij de wortel aanpakken.
  2. Slechte Communicatie: Er is sprake van ineffectieve communicatie tussen afdelingen en teamleden. Dit kan leiden tot misverstanden en fouten die regelmatig moeten worden gecorrigeerd.
  3. Gebrek aan Proactieve Strategieën: Veel bedrijven werken reactief in plaats van proactief. Ze wachten tot er een probleem optreedt in plaats van preventieve maatregelen te nemen om problemen te voorkomen.

Onze tips om dit probleem op te lossen:

  1. Implementeer een zogeheten Root Cause Analysis: Gebruik methoden zoals de "5 Why's" of Fishbone Diagrammen om de diepere oorzaken van terugkerende problemen te identificeren en op te lossen. Door de bron van het probleem aan te pakken, kunnen bedrijven herhaling voorkomen. Onze adviseurs helpen je graag bij het toepassen van deze methoden.
  2. Verbeter de Communicatie: Klinkt misschien als een dooddoener: Zorg voor duidelijke en frequente communicatie tussen teams en afdelingen. Gebruik projectmanagementtools en regelmatige vergaderingen om iedereen op de hoogte te houden en verantwoordelijkheden te verduidelijken. Dit helpt bij het verminderen van misverstanden en fouten.
  3. Ontwikkel Proactieve Processen: Stel procedures op voor regelmatig onderhoud en controle van bedrijfsprocessen. Voer risicobeoordelingen uit en train medewerkers in preventieve strategieën. Door proactief te werken, kunnen bedrijven potentiële problemen opsporen en oplossen voordat ze escaleren.

Door de bovenstaande stappen te nemen, kunnen bedrijven voorkomen dat ze voortdurend dezelfde brandjes moeten blussen en in plaats daarvan werken aan duurzame verbeteringen. Klinkt heel eenvoudig toch? Maar toch merken wij dat er liever iedere dag tijd energie wordt besteed aan het blussen van de brandjes. Om dit te doorbreken is het nuttig om eens met een van onze adviseurs in gesprek te gaan over welke ondersteuning CORBO te bieden heeft!

Peter de Wild

Scroll naar boven