Pompen of…?
Pompen of...? 3

Door Bert Bloemendal

Enige tijd geleden mocht ik een audit uitvoeren in een autobedrijf in België. Op zich voldeed men keurig aan de eisen van de importeur/fabrikant op 1 ding na: orde en netheid was echt onvoldoende.

Orde en netheid
Overal lagen losse oude en nieuwe delen, verpakkingsmaterialen en gereedschappen. De gereedschapskarren waren afgeladen met oude moeren, bouten, stekkertjes en dergelijke. De vloer was in geen weken schoongemaakt. Auto’s waren niet voorzien van stoelhoezen en matjes om vervuiling tegen te gaan, en ook niet van scherm- en frontbescherming terwijl er wel aan werd gesleuteld. Tenslotte hingen er op verschillende plaatsen nog echte garagekalenders, u als lezer weet ongetwijfeld wat daarmee wordt bedoeld.

Kortom, de audit werd tot hun teleurstelling niet behaald.

Heraudit
Onlangs mocht ik bij dit bedrijf een heraudit uitvoeren. De after sales verantwoordelijke memoreerde eerst nog even hoe teleurgesteld hij aanvankelijk was, maar dat hij het later helemaal begreep en dat het reden was geweest om er actief mee aan de gang te gaan. Ik werd benieuwd wat er dan zoal was gedaan.

Het leek wel of er in de werkplaats een schoonmaak tornado tekeer was gegaan. Het zag er allemaal keurig uit. Alles was schoon, opgeruimd en waar nodig geverfd. Op mijn vraag hoe hij dit nu zo had kunnen bereiken zei hij dat hij er met de medewerkers over had gesproken en daarbij mijn foto’s had gebruikt. Dit leidde tot bewustwording. Maar, dat is stap 1, hoe dan verder. In het gesprek met de medewerkers werd een bijzondere afspraak gemaakt. Iedereen verklaarde zijn werkwijze te gaan verbeteren en als bijzonderheid maakten ze onderling een wel heel bijzondere afspraak. Als iemand, na een collectieve opruimdag, toch weer zaken niet zou opruimen, zou hij moeten “pompen” ten overstaan van de collega’s.

Pompen
Pompen? Ja, opdrukken…  en de medewerkers lieten wat filmpjes zien waarin 1 of meerdere van de collega’s de onderling afgesproken “straf” tot hilariteit van de collega’s uitvoerden. Bijzonder, maar iedereen stond erachter en tot nu toe heeft het gewerkt!

Scroll naar boven