Toverwoorden
Toverwoorden 3

Door Rob Melissen

De betoverende termen LEAN, Efficiency, KPI’s, NPS etc. die dagelijks voorbij komen in ons werk. Iedereen kent ze wel en weet er wat over te roepen of te vertellen, maar wie begrijpt ze ook echt?

Tovenarij
Met veel trots wordt er bij een bezoek verteld dat “de KPI’s super goed zijn, kijk maar naar onze bezettingsgraad van 104,5%!”. Gezegd moet worden dat dit inderdaad erg knap is, buitenmenselijk zelfs. In deze werkplaats klokken medewerkers langer productief op een werkorder dan dat ze überhaupt aanwezig zijn in het gebouw. Een kort gesprek onthult het belang van correct meten – het toverwoord hier is klokgedrag. Daarna kan er pas gestuurd worden op cijfers.

Inzicht is de sleutel
Weten wat je meet is magie. Vragen zijn de toverspreuken van KPI's:

  • Wat betekenen deze begrippen?
  • Aan welke knoppen kunnen we draaien en welk effect heeft dat?
  • Wat meet je en wat wil je meten?
  • Welke factoren zijn van invloed op de cijfers?
  • Waar wil je heen? Enzovoort.

Meetmethodes
Verschillende meetmethodes zorgen voor andere uitkomsten. Een voorbeeld: wanneer je alleen naar de cijfers van je monteurs kijkt zal de productiviteit anders zijn dan wanneer je de chef ook in de cijfers meeneemt. Beide methodes zijn goed, ze met elkaar vergelijken is als appels en peren.

Weet wat je meet
Laten we afsluiten met een toverzinnetje: ‘Meten is weten’. En dit toverzinnetje wordt een toverspreuk als je ‘En weet wat je meet’ erachter plakt. Dan ga je echt toveren!

Meer weten?
Heb je extra inzicht nodig in het opstellen, analyseren, monitoren of sturen op cijfers? Laat CORBO je begeleiden naar een magische wereld van data begrijpen en succesvol sturen.

Neem contact met ons op!

Scroll naar boven