Andere tijden
Andere tijden 3

Door Bert Bloemendal

Toen mijn schoonvader begon met CORBO lag het accent van het werk op het uitvoeren van Multi Moment Opname (MMO) onderzoeken in werkplaatsen. In de eerste jaren hadden we vooral veel werk in werkplaatsen van streekvervoer- en gemeentelijke openbaar vervoersbedrijven. Ook kwamen we regelmatig in werkplaatsen van gemeentelijke onderhoudsbedrijven. Hier hebben we destijds toch wel bijzondere dingen gezien. Het waren echt andere tijden.

Onderzoek werkplaats
Zo moesten we een onderzoek doen in een gemeentelijke werkplaats waar een man of 6 werkten. In deze werkplaats werden voertuigen maar ook de kleine tuin- en parkmachines onderhouden en gerepareerd. De direct verantwoordelijke vond dat men het veel te druk had en dat er echt behoefte was aan een forse uitbreiding en investering in nieuwe uitrusting en gereedschappen. De leiding twijfelde hier toch aan en verzocht ons om eens te onderzoeken hoe het echt zat met de organisatie, de productiviteit en de efficiëntie.

Lange week
Na minder dan een dag konden we de uitkomst al voorspellen. Er werd wel druk heen en weer gelopen, er werd veel overlegd dan wel met elkaar gepraat, er werden veel boodschappen gedaan.  De pauzes werden ook ruim geïnterpreteerd. Men moest om 8.00 uur beginnen, maar beginnen met omkleden is ook beginnen. Om 17.00 uur stond iedereen gewassen en gekamd klaar om naar huis te gaan. Echt werken, nou dat gebeurde niet veel. Zo werd er bijna 3 dagen gedaan over een kleine onderhoudsbeurt van een kipper. Echter, om een statistisch verantwoord resultaat te krijgen moesten we toch echt een week blijven meten. Verder hebben we natuurlijk ook verschillende andere relevante zaken onderzocht. Maar wat duurde die week lang, er gebeurde gewoon bar weinig.

Andere tijden 4

Resultaat
De rapportpresentatie verliep niet zo goed voor de werkplaatschef. De conclusie van ons onderzoek was stevig en duidelijk. In plaats van een grotere werkplaats werd besloten om alle voertuig gebonden werkzaamheden uit te besteden aan de markt. Alleen het onderhoud aan de tuin- en parkmachines en gereedschappen bleef men met een man of 3 in eigen beheer doen.

Meer weten over MMO onderzoeken?
Lees dan onze blog over MMO onderzoeken!

Bert Bloemendal

Scroll naar boven