Effecten van de digitale werkorder op de werkplaatschef
Effecten van de digitale werkorder op de werkplaatschef 3

CORBO heeft begin dit jaar onderzoek gedaan naar de effecten van de invoering van de digitale werkorder op de taken van de werkplaatschef. Vanuit training en coaching kregen wij de indruk dat de werkplaatschef door de digitale werkorder meer gekluisterd is aan het  beeldscherm op zijn werkplek. In dit artikel lees je de uitkomsten van het onderzoek!

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een enquête en ook door een tijdstudie bij 10 bedrijven. Tijdens het tijdstudie onderzoek zijn de werkplaatschefs gevolgd en is hun tijdsbesteding gemeten. Hoe zo’n onderzoek precies in zijn werkt gaat kun je hier lezen.

De in ons onderzoek onderzochte digitale werkordersystemen zijn Syntec, MOBOpro (Autodialoog) en Claire.

Enquête
Uit de enquête blijkt dat de werkplaatschef door de invoering van de digitale werkorder meer tijd besteed aan:

  • Werkvoorbereiding
  • Driehoeksoverleg
  • Voortgangsbewaking
  • Communicatie met receptie, magazijn en monteurs (digitaal)
  • Beoordelen van diagnoses

En dat de werkplaatschef door de invoering van de digitale werkorder minder tijd besteed aan:

  • Opleiden van (leerling) monteurs
  • Ondersteunen van magazijn en receptie
  • Technische ondersteuning van de monteurs

Vanuit de enquête kunnen we concluderen dat in de beleving van de werkplaatschef de taken zijn veranderd als gevolg van de digitale werkorder. Hij besteedt meer tijd aan het op orde houden van zijn kerntaken in het aftersalesproces. En minder tijd aan ondersteunende taken in de werkplaats.

Tijdstudie
Uit de tijdmeting die verricht is bij 10 werkplaatschefs die actief werken met een digitale werkorder komt de volgende tijdsbesteding.

Effecten van de digitale werkorder op de werkplaatschef 4

Uit de tijdstudie blijkt dat een fors deel van de tijd wordt besteed aan de digitale werkorder (29%) en dat er tegelijkertijd nog de nodige taken in de werkplaats worden uitgevoerd.

Conslusie
De conclusie is dat de digitale werkorder zeker effect heeft op de rol van de chef werkplaats zowel in de eigen beleving van tijdsbesteding (meer aandacht voor het proces) als in onze tijdstudie (meer gebonden zijn aan de computer).

Praktische weg
De digitale werkorder heeft zeker effecten op de rol van de werkplaatschef en we zien dat de chefs er wel in slagen om tijd te besteden in de werkplaats (40%). Sommige chefs zijn daarom in de werkplaats gaan staan met hun bureau en andere werken daarom veel met de digitale werkorder op een tablet om niet gekluisterd te zijn aan de computer.

De rol van de chef werkplaats is zeker veranderd en tegelijkertijd heeft de chef werkplaats zijn praktische weg gevonden met de digitale werkorder!

Scroll naar boven